Verbrand hout zonder impact op milieu en gezondheid
Met de fijnstof filter van Oekotube

kachel & speksteencenter

Polvo: fijnstoffilter voor houtkachel en haard

Deskundig en ecologisch advies van uw expert in Diksmuide, West-Vlaanderen

Onze firma vindt het minstens even belangrijk om een gezonde leefomgeving mee te helpen in stand houden, als om onze klanten de kans te geven zonder zorgen van hun houtkachel of haard te genieten. Daarom werden wij zeer overtuigde verdeler en installateur van Oekotube, dé fijnstof filter die het mogelijk maakt om op een ecologische manier te genieten van de gezelligheid van echt vuur.

Hoe werkt een fijnstoffilter mee aan een mooiere natuur?

Waarom een fijnstoffilter installeren? Een ioniserende fijnstoffilter zorgt ervoor dat de rookgassen die uit de schouw komen, niet langer vuil grijs kleuren, maar er doorzichtig gaan uitzien. Dat komt omdat de elektrode die in je schoorsteen gemonteerd wordt, elektronen produceert. Die elektronen grijpen de roetdeeltjes als het ware vast: ze blijven kleven aan elkaar. Als laatste stap in het proces zorgt de elektrostatische kracht ervoor dat de roetdeeltjes blijven hangen tegen de binnenkant van de schouw. Hierdoor verandert de samenstelling van de rook die uit de schoorsteen komt van rook mét roet naar rook zonder roet. Op die manier wordt er 95% minder fijn stof uitgestoten en blijft onze natuur intact.

Wat is fijnstof en waarom zou je een fijnstoffilter installeren?

Fijnstof is eigenlijk de verzamelnaam voor kleine deeltjes die in de lucht rondzweven en kleiner zijn dan 10 micrometer. Doordat ze zo klein zijn, kunnen ze bij het inademen in je longen en luchtwegen terechtkomen. Het rookgas dat vrijkomt bij de verbranding van hout, zorgt er onder andere voor dat er schadelijke stoffen vrijkomen als gevolg van onvolledige ontbranding. Het is deze vorm van uitstoot die je kan vermijden door het installeren van een fijnstoffilter.

Zijn houtkachels en open haarden altijd vervuilend?

Alles wat verbrand wordt, kan een bron van fijn stof zijn. Bij het verbranden van biomassa brandstoffen komt rookgas (de rook bij houtverbranding) vrij. Een fijnstoffilter zorgt ervoor dat 95% van het fijn stof hieruit gefilterd wordt.
Een efficiënte fijnstoffilter maakt van je houtkachel of haard een milieuvriendelijk verwarmingstoestel.

Oekotube Polvo, ecologisch verwarmen met een fijn stof filter

De OekoTube wordt geproduceerd door de firma OekoSolve, een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van micro-dust filters. De OekoTube bestaat sinds 2006 en werd sindsdien gefinetuned en geoptimaliseerd. Het innovatieve team achter de fijnstoffilter is gespecialiseerd op het gebied van verlaging van de uitstoot van fijnstof en heeft knowhow over diverse technische manieren om de globale emissie te helpen verlagen.

Installeren van een fijnstoffilter: bovenaan in de schouw

De installatie van een fijnstoffilter is eenvoudig, betaalbaar en snel. Bovendien verzorgt Broucke de plaatsing van de Oekotube filters in alle klassieke schoorstenen. We plaatsen de filter op een heel eenvoudige manier boven op je schoorsteen. Het enige wat extra nodig is om de filter gebruiksklaar te maken, is een aansluiting op het elektriciteitsnet.

Wat is de prijs van een fijnstoffilter?

De prijs van een fijnstoffilter varieert per type, maar ligt steeds rond de 2000 euro exclusief btw. Maar de kost van een fijn stof filter bij aanschaf is natuurlijk niet het enige waar je als consument rekening mee wil houden. Je wil uiteraard ook een inschatting van het gemiddelde elektriciteitsverbruik op jaarbasis. Een fijnstoffilter verbruikt tussen de 25 en de 35 euro elektriciteit per jaar. Bovendien stoppen de kosten hier, want bij normaal gebruik zijn er geen bijkomende onderhoudskosten aan je fijnstoffilter. De roetdeeltjes die tegen je schouw gaan kleven, worden verwijderd bij het verplichte jaarlijkse schoorsteenonderhoud.

Heb je een handleiding nodig om een fijnstoffilter te gebruiken?

Je hoeft absoluut geen voorkennis te hebben om gebruik te maken van je fijnstoffilter. Jij zit gezellig voor het haardvuur en de filter slaat automatisch aan wanneer je begint te stoken. Het toestel ‘voelt’ dit, doordat het verschil in temperatuur tussen de onder- en de bovenkant van de elektrode groter wordt. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat bij overdreven vaak of hard stoken de filter overbelast kan raken. Dan is een extra onderhoud noodzakelijk.

Heeft u interesse in een
fijnstoffilter?

Wij sturen u vrijblijvend meer informatie over onze fijnstoffilters.

Word je liever telefonisch gecontacteerd voor een afspraak? Vul dan hier je gsm-nummer in.Blog Items

Fijn stof, hoe klein is dat eigenlijk? De binnenkant van een fijnstoffilter Plaatsing bovenaan in de schouw Gezonde lucht op de kerstmarkt in Antwerpen Wat is gezonder: een open of een gesloten houtkachel?
Toon alle merken